GYIK - Gyakran ismétlődő kérdések

A következő kérdéseket viszonteladókkal és végfelhasználókkal történő együttműködésünk során szerzett tapasztalatokra alapozva állítottuk össze.

1. Mi a különbség egy túlfeszültségvédő és egy UPS között?

A túlfeszültség védőnek csak egy funkciója van: a túlfeszültség elleni védelem. A túlfeszültség védelem mellett az UPS folyamatosan szabályozza a bejövő feszültséget, és akkumulátoros áthidalást biztosít áramszünet esetén. Gyakran láthatók UPS-hez csatlakoztatott túlfeszültség védők a fokozott túlfeszültség védelem, valamint a kiegészítő kimeneti aljzatok biztosítása érdekében.

2. Mekkora UPS kapacitást használjak?

A későbbi bővítés lehetőségét fenntartva, az üzembe helyezendő UPS kapacitás 75 százalékig legyen kihasználva. Az akkumulátorok kapacitása is csökken, így a túlméretezéssel ezt is kompenzálja. Az online Eaton UPS méretező eszköz tartalmaz egy „igénybe vett kapacitás” oszlopot.

3. Mennyi akkumulátoros UPS futásidőre van szükségem?

Áramszünet esetén elegendő futásidőre van szükség a rendszerek megfelelő leállítására, vagy az áthidaló generátorok beindítására. A futásidő növelésére opcionális külső akkumulátormodult (EBM) is a rendszerhez adhat.

4. Milyen hatással van az UPS terhelésének csökkentése az akkumulátoros futásidőre?

A futásidő jelentősen növekedhet. Általános esetben, egy teljes terhelésen 5 perc áthidalást biztosító UPS 50%-os terhelésnél 15 percet képes áthidalni.

5. A vállalkozásom túl kicsi védelmi intézkedésekhez. Tényleg szükségem van UPS-re?

Az áramellátási problémák nem csak a nagy szervezeteket veszik célba. Számítógépei, kiszolgálói és hálózata éppen olyan kritikus vállalkozása számára, mint pl. az adatközpont egy nagyvállalatnak. A leállás költséges lehet a hardver meghibásodások, a potenciális vevőkör, a hírnév és az eladások elvesztése miatt. Figyelembe kell vennie azt az időt, amit elkerülhetetlenül eltölt a berendezések újraindításával, a sérült fájlok helyreállításával és a megszakított folyamatok ismételt futtatásával. Egy jó áramellátás
védelmi stratégia költséghatékony biztosítást jelent.

6. Miért probléma az áramellátás minősége manapság?

A ma használatos csúcsminőségű IT berendezések és vezérlőegységek sokkal érzékenyebbek az elektromos zavarokra, és sokkal fontosabbak a vállalkozások kritikus funkciói számára, mint a múltban. Ennek eredménye, hogy az áramellátás minőségét érintő problémák gyakoribbak és költségesebbek, mint valaha.

7. Mindig észrevehetők az áramellátás minőségével kapcsolatos problémák?

Nem. Sok esetben a zavar alig észlelhető kárt okoz az áramkörökben és egyéb komponensekben, mely a legfőbb oka a túl korai berendezés meghibásodásoknak, és a számítógépek lefagyásához hasonló problémáknak. Sok áramellátás minőséggel kapcsolatos probléma nem oldódik meg, mely bevétel kiesést és adatvesztést okoz.

8. Hogyan mérhető a megbízhatóság?
Az áramellátás megbízhatóságát rendszerint az áramellátás rendelkezésre állási idejének százalékában fejezik ki. Ha például az áramellátó hálózat „három kilences” megbízhatóságú, az áramellátás az idő 99,9 százalékában rendelkezésre áll. Mivel ez a 8,8 óra leállás jelentős költséget jelent, legalább öt kilences megbízhatóság  szükséges az IT és telefon hálózati szolgáltatások esetében.

9. Hogyan befolyásolja a kiszámíthatatlan áramellátás a telefonrendszereket és IT berendezéseket?

Az ingadozó áramellátás értékes idő és pénzkidobás. Ha az ügyfelek ingadozó áramellátásnak teszik ki telefonrendszerüket (és bármilyen más elektromos berendezést), hardveres vagy szoftveres kár érheti őket, sérülhetnek az adatok és leállhat a kommunikáció. A berendezések cseréjének ideje és költsége, valamint a leállás alatti üzletek elvesztése nagyban befolyásolhatja egy vállalkozás pénzügyeit.

10.Rendelkezünk generátorral – UPS-re is szükség van?

Sok ügyfél nem ismeri fel, hogy egy generátor nem védi berendezéseit az áramellátási problémákkal szemben. UPS-re van szüksége, hogy berendezése üzemelni tudjon a generátor elindulásáig, mely gyakran perceket vesz igénybe. Mindezek mellett az UPS-ek javítják a generátorok által előállított áram minőségét is.

11. Mekkora UPS kapacitásra van szükségem?

Határozza meg a védeni kívánt berendezések teljes fogyasztását (wattban). Adjon hozzá 10-20 százalékot a jövőbeli növekedés biztosításához, majd döntse el, hogy mennyi futásidőre van szüksége. Az alkalmazáshoz illő megfelelő megoldás meghatározásához használja a www.eaton.com/powerquality oldalon elérhető online méretezőt.

12. Van már túlfeszültség védőm. Miért van szükségem UPS-re?

A túlfeszültség védő nem biztosítja vállalkozása és telefonjai működését áramszünet esetén. A túlfeszültség védők semmit nem tesznek az érzékeny és drága IT, telekommunikációs berendezések bemenetére kerülő áramellátás minőségének javítása érdekében. Az Eaton UPS-ek megbízható, tiszta áramellátást biztosítanak berendezései számára. A gyenge minőségű áramellátás idővel elhasználja berendezéseit.

13. Mi történik, ha túlterheli az UPS-t?

Például, ha a védett berendezés és/vagy fogyasztó több áramot vesz fel, mint amit az UPS szolgáltatni képes. Az UPS átkapcsolja a fogyasztót a hálózati áramforrásra (pár percre), amíg a túlterhelés meg nem szűnik. Amennyiben a túlterhelés folytatódik, az UPS automatikusan kikapcsol. Megbízhatósági átlag Rendszerleállás évente
99 százalék 88 óra
99.9 százalék 8.8 óra
99.99 százalék 53 perc
99.999 százalék 5.3 perc
99.9999 százalék 32 másodperc
99.99999 per cent+ 3.2 másodperc

14. Mi okozza egy UPS túlterhelését?

Két lehetséges válasz van: (1) az UPS-t alulméretezték (pl. a terhelés 1200 V, de az UPS csak 1000 VA teljesítményű), vagy (2) az ügyfél több eszközt csatlakoztatott az UPS-hez, mint amit az kezelni tud.

15. Mi a különbség a VA és a watt között?

Az UPS megfelelő méretezéséhez fontos megérteni a kapcsolatot a watt és a VA között. Először tisztáznunk kell néhány alapfogalmat. A hatásos teljesítmény (wattban mérve) az áram áramlásának arányát jelenti, mely energiafogyasztást eredményez. Az elfogyasztott energia az elektromos áramkör ellenállásával van kapcsolatban.
Egy példa az elfogyasztott energiára az izzószál a villanykörtében. A meddő teljesítmény (VAR-ban vagy volt-amper-reaktívban mérve) az áram áramlásának aránya, mely tárolt energiából származik. A tárolt energia egy elektromos áramkörben a tekercsek és/vagy kondenzátorok jelenlétével áll kapcsolatban. Egy példa a tárolt energiára egy fényképezőgép feltöltött vakuja. A látszólagos teljesítmény (VA-ban vagy volt-amperben mérve) a matematikai kombinációja a hatásos teljesítménynek és a meddő
teljesítménynek. A geometriai kapcsolat a látszólagos teljesítmény, a reaktív teljesítmény és a hatásos teljesítmény között az alábbi háromszögön látható: Matematikailag a hatásos teljesítmény (watt) kapcsolatban áll a látszólagos teljesítménnyel (VA) egy arányszám használatával, melynek teljesítménytényező (PF) a neve. A teljesítménytényezőt decimális formában fejezik ki, értéke mindig 0 és 1,0 közötti. Sok újabb IT berendezésnél, mint például a kiszolgálók, a tipikus PF 0,9 vagy nagyobb. Régebbi személyi számítógépeknél (PC-k) ez az érték 0,60 – 0,75 között mozoghat.

A hiányzó mennyiség kiszámolható a következő képletek egyikével:
Watt = VA * teljesítmény tényező VAGY VA = Watt / teljesítmény tényező

Mivel számos berendezés típus teljesítménye wattban van megadva, ezért fontos figyelembe venni a PF értéket az UPS méretezésénél. Ha nem veszi figyelembe a PF értéket, alulméretezheti UPS-ét. Például, egy 525 W teljesítményű berendezés 0,7-es teljesítménytényezővel 750 VA-es terhelésnek felel meg.
750 VA = 525 watt / 0,7 PF
Ha az UPS-t úgy méretezi, hogy kapacitása 75 százalékán üzemeljen, akkor 1000 VA-es UPS-re lesz szüksége (750 VA / 0,75 = 1000 VA).

16. Hogyan váltsam át a watt-ot VA-re?

Ossza el a watt értéket a teljesítménytényezővel.
Például: 1000 W/0,7 PF = 1429 VA

17. Hogyan váltsam át az ampert VA-re?

Szorozza meg az ampert a feszültséggel. 10 A × 230 V = 2300 VA

18. Mi a különbség egy centralizált és egy decentralizált UPS megoldás között?

Centralizált konfigurációban a nagyobb UPS több fogyasztót szolgál ki egyetlen pontból. A centralizált UPS-ek gyakran fixen csatlakoznak egy elektromos elosztópanelhez. A decentralizált konfiguráció lehetővé teszi, hogy több UPS védje az eszközöket. A decentralizált UPS-ek általában csatlakozódugókat és aljzatokat használnak a bemeneti és kimeneti csatlakozáshoz.

19. Miért fontos az áramellátás menedzsment szoftver?

Az UPS-ek általában strapabírók és megbízhatók, de folytonos megfigyelésre és támogatásra van szükségük. Az áramellátás menedzsment szoftver az UPS belső elektronikája mellett megfigyeli és diagnosztizálja a hálózat, az akkumulátorok és az áramforrások állapotát. Az Eaton UPS szoftver és a csatlakoztató kártyák lehetővé teszik a távoli megfigyelést, valamint a megfelelő rendszer leállítás és terhelés szegmensvezérlés mellett a menedzsment lehetőségét.

20. Megfigyelhető új Eaton UPS-em a jelenlegi UPS szoftveremmel?

A legtöbb UPS és áramellátás menedzsment szoftver támogatja az SNMP, RFC-1628 MIB protokollt, mely sok Eaton UPS számára elérhető egy opcionális hálózati kártyával. Egyes fejlettebb megfigyelő rendszerek, mint az OpenView, Tivoli és Nagios lehetővé teszik SNMP MIB-ek importálását; ez lehetővé teszi az Eaton termékek használatát, melyek több információt és nagyobb részletességi szintet kínálnak. Az Eaton hálózati kártyák beépített web felülettel is rendelkeznek az adatok megjelenítéséhez és az UPS vezérléséhez, valamint képesek e-mail riasztásokat küldeni további szoftver segítsége nélkül.

21. Mi a különbség az egyfázisú és a háromfázisú áramellátás között?

Az erőművek által előállított áram általában háromfázisú. Egyfázisú áram a három fázis valamelyikéből és a nulla hálózatból nyerhető. Elméletben minden PC és kisméretű elektronikus eszköz egyfázisú áramellátást igényel. A nagyobb ipari motorok, nagyméretű légkondicionáló rendszerek gyakran háromfázisú áramellátást használnak.

22. Az adatközpont csak egy pár percre állt le. Miért olyan nagy probléma ez?

Ha az adatközpont kiszolgálói pár percig, vagy akár egy másodpercig áram nélkül maradnak, akkor ez a leállás végül órákat vagy napokat is jelenthet. Egy hirtelen leállás nagy valószínűséggel okoz hibát az adatbázisban és a fájlrendszerben. A sok szolgáltatás újbóli elindítása hosszú időt vesz igénybe, mert adatokat kell javítaniuk, és egyes adatokat biztonsági mentésből kell visszaállítani. Egyes operációs rendszereket teljesen újra kell telepíteni. Sok rendszernek várni kell más kiszolgálók indítására, hogy hozzáférjenek a működésükhöz szükséges szolgáltatásokhoz.

23. Hol kaphatok műszaki segítséget?
Keresse munkatársainkat  a Kapcsolat oldalunkon található elérhetőségek egyikén.